Västmanland, en presentation av länsförbundet

Naturskyddsföreningen Västmanland har ca 3 936 medlemmar. Vi ökade med över 200 medlemmar efter valet förra året.

Vi har sedan i vintras ordnat med planering av fredagens aktiviteter i samband med riksstämman i Västerås 2023. Det är ett samarbete med riksorganisationens stämmogeneral. Flera volontärer från Västmanland har ställt upp med många timmar av planering, samordning, tillståndsansökningar och bokningar av föreläsare och utflykter bl.a. Vi är väldigt stolta och tacksamma för allt engagemang från volontärgruppen: Joanna, Vesna, Anne, Bengt, Hans, Berit, Gunnar, Robert, Bertil, Lars, Åsa och Moa m.fl. <3

Västmanlands skogsgrupp är den del av länsförbundet.
Här erbjuds exkursioner, träffar, samarbeten med andra skogsnätverk i föreningen och en studiecirkel om signalarter som startades i januari 2023. Gruppen leds av Lars Bohlin med stöd av Bertil Svensson och Anne Halldin.

Västmanland har 10 kommuner, varav två saknar lokala Naturskyddsföreningar idag. Arboga och Kungsör. Vi har dock aktiva medlemmar där  som samarbetar och har aktiviteter tillsammans med den närliggande kretsen i Köping. Länsförbundet stöttar också arbetet med att freda hagmarkerna i Kungsör.

Ordförande och kontaktperson Bengt Jönsson | bengt.eb.jonsson@gmail.com


  • Västmanland är länet som sträcker sig mellan Hjälmaren och Mälaren upp i Bergslagen. Västmanlands län ligger i en del av Sverige med hög ekonomisk tillväxt.
  • Västmanlands län har ungefär 271 000 invånare på en yta om 5 118 kvadratkilometer. Mer än hälften av den marken är skog, och ungefär en tiondel är vatten.
  • Västmanlands län har en nationalpark, Färnebofjärden, belägen i Sala kommun. Totalt 6 procent av länets areal är skyddad natur. Länet har även 127 naturreservat.

Källa och mer statistik: https://www.regionfakta.com/vastmanlands-lan/


Vandring efter länsstämman 2023 Karlbergsskogen i Köping. En gång i tiden planterad men nu uppväxt till en fin gammal skog. Skogen har ett mycket rikt fågelliv, med bl.a. mindre flugsnappare och Brandkronad Kungsfågel som tillfälliga gäster.  

Hedströmsdalens Ornitologiska Förening (HOF) har också en publik vintermatning.

Där finns stigar och spår och även två våtmarker.

Ca 500 arter av organismer har rapporterats i Artportalen, flera av dem rödlistade.